Even een korte intro over het hoe en wat van zonnepanelen die altijd werken.

Misschien zul je denken, “hoezo altijd werken?” Dat doen ze toch sowieso als de zon schijnt?

Nou dat is helaas in de meeste gevallen niet zo. En dat wordt ook niet per se verteld.

Een zonnepaneel installatie bestaat grofweg uit 3 belangrijke delen: de zonnepanelen zelf, de zogenaamde omvormer en de koppeling naar je meterkast. De zonnepanelen zelf bepaal je aan de hand van een aanbieder die berekent hoeveel je gebruikt, ligging van de panelen, terugverdientijd, 1-fase of 3-fase, en nog wat zaken van belang. De omvormer wordt standaard geleverd als on-grid systeem, om terug te leveren aan het net en zo kosten te besparen.

Er zijn in de basis echter 3 systemen:

 1. On-grid (standaard voor teruglevering aan het elektriciteitsnet)
 2. Off-grid voor bijvoorbeeld een camper of hutje op de hei (werkt geheel zelfstandig zonder koppeling aan het elektriciteitsnet)
 3. Hybride (combinatie van bovenstaande twee)

Voor het standaard systeem-1 is het nadeel dat je niks aan je panelen hebt als er geen netspanning is.

Nu zul je denken dat is toch niet zo vaak en dat klopt. Stroomuitval komt tegenwoordig nog weinig voor in Nederland. Alleen oa., door het toenemen van het aantal zonnepanelen wordt het elektriciteitsnet momenteel behoorlijk belast. En neemt de kans op storing toe. Bovendien zijn het onzekere tijden en is worden we allemaal richting elektrisch geduwd, met auto, koken noem maar op. Dat maakt de afhankelijkheid groter dus mocht er dan storing zijn is het wel fijn dat je dan wat aan je eigen panelen hebt.

Dan is de beste keus een systeem-3 hybride omvormer.

Dat biedt het voordeel EN van geld besparen EN stroom hebben in geval van nood. Of om eigen stroom eerst te gebruiken ipv terug te leveren, wat ook iets goedkoper is. Verder is een hybride omvormer handig wanneer de salderingsregeling vervalt omdat je dan eerst je eigen stroom gaat gebruiken en pas als dat onvoldoende is over gaat naar stroom van het net.
Nadeel is dat zo’n omvormer en de gehele installatie meestal iets duurder is omdat je er ook accu’s bij moet kopen.

En dan heb je nog het verschil in accu’s, meestal zijn de omvormers geschikt voor Lithium of lood accu’s (ook wel gel of AGM genoemd). Lithium accu’s zijn lichter en efficiënter en worden meestal in elektrische auto’s gebruikt. Zijn ook duurder dan loodaccu’s.

Nadeel van lithium accu’s is het brandgevaar, het gebeurd niet vaak maar je kent vast de verhalen van een Tesla die in een parkeergarage is uitgebrand… Dat is ook het enige dat je kunt doen als zo’n ding brandt, af laten branden want is niet te blussen.

Wil je dat in je huis? Persoonlijk zou ik dat hooguit willen als de panelen op een schuur of op de grond staan en de omvormer ook. Check in ieder geval eerst je brandverzekering.

Loodaccu’s is een veel veiliger keus, laag gewicht en efficiëntie is in geval van nood namelijk niet het meest belangrijke punt. Dat is heel anders bij auto’s die daar juist wel baat bij hebben.

Je kunt op internet zoeken naar hybride omvormers en hieronder noem ik een drietal leveranciers en types:

 1. Imeon 3.6 (1-fase) of 9.12 (3-fase)
 2. SMA Omvormer Sunny Island 4.4M
 3. Victron Multiplus of Easysolar

Of kijk zelf even rond op internet of vraag bij je leverancier, vraag goed door want je wordt gemakkelijk op het verkeerde been gezet met loze woorden. Zoals: “onze omvormers zijn voorbereid op toekomstig gebruik met accu’s”. Lees: dus nu niet en de vraag of dat ooit gaat komen…

En kijk ook bij specificaties goed uit of je de juiste bron hebt, tussenhandelaren maken nog wel eens samenvattingen waarin essentiële zaken worden weggelaten (bijv. voor welk type accu de omvormer geschikt is). Naar de bron van de fabrikant is de meest veilige voor de juiste info. Bel ze evt. op voor vragen of advies.

Tot zover voor nu en binnenkort meer over mijn eigen project.

Hartelijke groet, Arnold
Werkgroep Project Energievoorziening

2 Responses

 1. Goed verhaal, weer wat geleerd. Ik zou zonnepanelen sowieso liever op mijn schuur
  dan op mijn huis willen. Je krijgt een soort kooi van Faraday met elektriciteit om je heen.
  Dat lijkt mij niet fijn, aangezien wij mensen ook elektrisch-magnetische wezens zijn.
  Bedankt voor je voorlichting.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.